Winnica Celtica i jej słynne wina Sabat, to już legenda w naszej okolicy. Niezwykłe wina są smaczne, doceniane i bardzo często kupowane. Lata doświadczeń w uprawie winorośli na naszych terenach i produkcji wina oraz niezwykła miłość do tego i pasja właścicieli winnicy, zaprocentowały w świetnej jakości oraz smacznym winie.
Polecamy gorąco!
Połączenie GewurzTraminera ze szczepem Muscat.
Niezwykle aromatyczne i jednocześnie delikatne wino z wyraźnymi nutami obu tych wybitnych szczepów – kwiat czarnego bzu, gałka muszkatołowa, cynamon oraz ciemny miód. Niska kwasowość sprawia, że wino wydaje się słodsze niż jest w rzeczywistości a przy tym lekkie. Doceniane szczególnie przez Panie.
Klasyczna hiszpańska Ratafia, to nalewka z wielu owoców, którą robi się od wiosny do późnej jesieni zasypując kolejne warstwy owoców cukrem i zalewając spirytusem. Nasz autorski przepis na Ratafię, to mocne słodkie wino z naturalnym alkoholem (15%), z 10 ślężańskich owoców, poczynając od wiosennych, aromatycznych truskawek na jesiennych jabłkach i gruszkach kończąc.
W skład wchodzą także śliwki, czereśnie, wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, maliny i brzoskwinie. Okolice Ślęży słynęły niegdyś z sadownictwa stąd też nazwa wioski na zachodnich stokach Ślęży – Sady. Teraz już ich areał drastycznie się skurczył choć nadal można je spotkać w okolicy, tak samo jak przedwojenne czereśnie wzdłuż szosy do Nasławic.
KOLOR: czerwone, STYL: słodkie, ALKOHOL: 15%, POJEMNOŚĆ: 750 ml
Arthan czyli po prostu Artur, kolejna sławna celtycka postać. Fantastyczne połączenie naszych najsłodszych szczepów białych winogron – Solaris i Johanniter, które dojrzewają już na przełomie sierpnia i września!
Moszcz fermentowany w niskiej temperaturze, pozostawia bogactwo słodyczy i aromatu, które uwielbiają szczególnie Panie. Bardzo delikatne z wyraźnymi nutami żółtych owoców (banan, melon, gruszki i jabłka) oraz miodu – wprost rozpływa się w ustach. Lekkie i przyjemne, doskonałe na każdy dzień.
Prawdopodobnie jedyne w Polsce wino macerowane ze skórkami przez 4 tygodnie i leżakowane przynajmniej 6 miesięcy w dębowych francuskich beczkach! Prawdziwa eksplozja smaku i aromatu, uwodzi słodyczą, nazwa nawiązuje do łacińskiej nazwy porzeczki oraz polskiej odmiany Gofert, z której wino jest wyrabiane.
Klienci często określają je jako „smaki dzieciństwa”, rubinowo czerwone wpadające w fiolet, z wyraźnym aromatem porzeczki i lekką nutą wiśni oraz suszonej śliwki, zdobyło wyróżnienie w XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Choć słodkie, z racji wysokiej kwasowości, smakuje bardziej jak półsłodkie, klienci czasem porównują je do półwytrawnego.
Wino na bazie kultowej Rubea Gofert (wina porzeczkowego) wzbogacone o wywar winny z 11 składników, które powodują że wino ma bogaty, korzenny aromat i fantastycznie grzeje w chłodne, zimowe dni, gotowe do spożycia po podgrzaniu do temperatury ok. 60-70 st. C
Bardzo ciekawe wino o niesamowicie intensywnym kolorze w stylu win hiszpańskich, w smaku i aromacie wyczuć można lekką owocność ( wiśnie, porzeczki) i delikatne, trudne do określenia coś … jakby cygaro, tytoń.
Regent ma bardzo niską kwasowość co powoduje, że wino choć całkowicie pozbawione cukrów resztkowych (poniżej 1 g/l) jest bardzo delikatne w smaku. Jak wszystkie nasze wina czerwone – leżakowane w dębowych beczkach barrique, stąd lekko wyczuwalna dębowa tanina – dla wymagających koneserów.
Wino gronowe, białe półwytrawne. Delikatne, o niskiej kwasowości. Winnica położona jest w niezwykłym i malowniczym miejscu – nieopodal Wrocławia, bezpośrednio na stokach góry Ślęży, w otulinie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego.