Wyświetlanie jednego wyniku
-
Sabat Ratafia – wino czerwone słodkie
Klasyczna hiszpańska Ratafia, to nalewka z wielu owoców, którą robi się od wiosny do późnej jesieni zasypując kolejne warstwy owoców cukrem i zalewając spirytusem. Nasz autorski przepis na Ratafię, to mocne słodkie wino z naturalnym alkoholem (15%), z 10 ślężańskich owoców, poczynając od wiosennych, aromatycznych truskawek na jesiennych jabłkach i gruszkach kończąc.
W skład wchodzą także śliwki, czereśnie, wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, maliny i brzoskwinie. Okolice Ślęży słynęły niegdyś z sadownictwa stąd też nazwa wioski na zachodnich stokach Ślęży – Sady. Teraz już ich areał drastycznie się skurczył choć nadal można je spotkać w okolicy, tak samo jak przedwojenne czereśnie wzdłuż szosy do Nasławic.
KOLOR: czerwone, STYL: słodkie, ALKOHOL: 15%, POJEMNOŚĆ: 750 ml